СУСПІЛЬСТВО

ПРО ДОБРОВОЛЬЧЕ ФОРМУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

Добровольчі формування територіальних громад (ДФТГ) —

це воєнізовані підрозділи, сформовані добровольцями, які проживають на території певної громади для виконання завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади (не плутати з підрозділами Сил ТрО ЗСУ).

 

  • Хто може стати членом добровольчого формування територіальної громади?

Громадянин України віком від 18 років, який проживає на території громади, де діє добровольче формування, пройшов медичний, професійний та психологічний відбір (перевірку) і уклав контракт добровольця тероборони (строком на 3 роки).

Комплектування ДФТГ здійснюється на добровільній основі.

Облік осіб, які уклали такий контракт, здійснюється ТЦК та СП (колишні військкомати).

Громадяни України, які не проходили військової служби у Збройних Силах, служби в інших військових формуваннях чи служби в правоохоронних органах, зараховуються до членства в добровольчому формуванні після складення ними присяги добровольця територіальної оборони.

  • Як співвідноситься членство в ДФТГ та військова служба?

Добровольці ДФТГ не є військовослужбовцями.

Членство в ДФТГ не звільняє від обов’язку проходження строкової військової служби/ за призовом під час мобілізації, зокрема до Сил ТрО ЗСУ, на особливий період / за призовом осіб офіцерського складу/ осіб із числа резервістів в особливий період (п. 6, 7 Постанови № 1449).

  • Підпорядкування

ДФТГ підпорядковуються і контролюються Силами ТрО ЗСУ за територіальним принципом.

На членів ДФТГ, під час участі в підготовці та виконанні завдань територіальної оборони поширюється дія статутів ЗСУ (ч. 3 ст. 9 ЗУ “Про основи національного спротиву”).

  • Забезпечення матеріально-технічними засобами та фінансування діяльності ДФТГ

Забезпечення матеріально-технічними засобами та фінансування діяльності ДФТГ здійснюються за рахунок Держбюджету, місцевих бюджетів, а також з інших не заборонених законодавством України джерел.

Забезпечення ДФТГ індивідуальною штатною зброєю та боєприпасами здійснюється ЗСУ.

Читайте также  Южноукраїнськ. ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЮ...

Члени ДФТГ мають право застосовувати під час виконання завдань територіальної оборони (для самооборони, відсічі та стримування збройної агресії) особисту мисливську зброю, стрілецьку зброю, інші види озброєння та боєприпаси до них у порядку, затвердженому постановою КМУ від 29.12.2021 № 1448.

Отримання зброї і боєприпасів визначено наказом МВС України №175 від 07.03.2022 «Про затвердження Порядку отримання вогнепальної зброї і боєприпасів цивільними особами, які беруть участь у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав».

 

  • Право добровольців ДФТГ на соціальний захист

На добровольця, який уклав контракт, під час участі у заходах підготовки ДФТГ, а також виконання ним завдань територіальної оборони, поширюються пільги, гарантії соціального і правового захисту, передбачені ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (ст. 24 ЗУ «Про основи національного спротиву). Окрім цього на них поширюються гарантії передбачені Конституцією України, КЗпП, ЗУ «Про основи національного спротиву».

 

  • Чи зберігається робоче місце та заробітна плата?

Так. Відповідно до ч. 1 ст. 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися в робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади), і середнього заробітку.

Враховуючи специфіку служби в ДФТГ, яка може передбачати не постійне, а періодичне залучення працівника до виконання своїх обов’язків, роботодавцю не потрібно обов’язково видавати наказ, про увільнення працівника, в кожному конкретному випадку слід виходити із рівня залучення працівника до участі в територіальній обороні. За працівником зберігається середній заробіток, який розраховується відповідно до постанови КМУ від 08.02.1995 №100.

 

  • Статус УБД, особи з інвалідністю та члена сім’ї загиблого
Читайте также  Кількість ліквідованих окупантів наблизилась до 218 тисяч, - Генштаб

Добровольці ДФТГ, які брали участь у бойових діях у складі ТрО і ДФТГ, матимуть право на статус ветерана (УБД) та особи з інвалідністю внаслідок війни.

Також членам сімей добровольців ДФТГ, які брали безпосередню участь у бойових діях та загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаної під час безпосередньої участі в бойових діях, надаватиметься статус члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці (ст. 6, 7, 10-1 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).

 

  • Одноразова грошова допомога (ОГД) у зв’язку з інвалідністю, частковою втратою працездатності, членам сім’ї загиблих добровольців територіальних громад

ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачає виплату добровольцям територіальних громад ОГД яким встановлено інвалідність під час захисту держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, а також членам сімей загиблих добровольців виплату ОГД у зв’язку з загибеллю. Розміри визначені в п. 1 ст. 16-2 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

 

  • Пенсійне забезпечення

Пенсія військовослужбовців строкової служби поширюється на добровольців ДФТГ, які стали особами з інвалідністю внаслідок війни, а також на членів сімей загиблих добровольців ДФТГ. Тобто такі особи мають право на мінімальні розміри пенсії, що встановлюється строковикам у зв’язку з інвалідністю внаслідок війни (ст.3, 22 ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб»).

Також добровольці ДФТГ, яким надано статус УБД мають право на дострокове призначення пенсії після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 – у жінок (ст.115 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Читайте также  Субсидии в новом отопительном сезоне: как оформить и крайние сроки подачи заявлений

 

  • Звільнення з ДФТГ

Член ДФТГ може звільнитися, подавши письмову заяву з вимогою розірвання контракту і його повноваження припиняються з моменту прийняття рішення командира добровольчого формування.

Підставами припинення контракту можуть бути:

  • закінчення строку контракту;
  • порушення умов контракту або присяги;
  • заява добровольця про припинення контракту;
  • призов (прийняття на військову службу);
  • укладення контракту про проходження служби у військовому резерві ЗСУ або інших військових формуваннях, служби в правоохоронних органах, державному органі спецпризначення з правоохоронними функціями, який забезпечує державну безпеку України;
  • незадовільний стан здоров’я добровольця;
  • наявність громадянства іншої держави;
  • вмотивоване звернення голови територіальної громади або командира відповідної ВЧ сил ТрО ЗСУ.

 

Припинення контракту добровольця територіальної оборони має наслідком припинення членства в добровольчому формуванні.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *