ЕКОНОМІКА

Компенсацію за пошкоджене житло можна отримати через «Дію»

З сьогоднішнього дня у додатку «Дія» власники пошкодженого під час війни житла можуть подати заявку на отримання компенсації на його ремонт.

Про це повідомляє Мінцифри у середу, 10 травня.

«Відтепер українці, чиє житло постраждало через бойові дії, зможуть подати заяву у додатку «Дія» та отримати кошти на ремонт квартири, будинку чи, наприклад, кімнати у гуртожитку», – йдеться у повідомленні.

Суму допомоги визначить комісія після підрахунку обсягів ушкоджень. Максимально на відновлення одного об’єкту – 200 тисяч гривень. Їх можна витратити на будівельні матеріали чи послуги підрядників.

Насамперед фінансову допомогу за програмою «єВідновлення» отримають учасники бойових дій, сім’ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані українці, багатодітні сім’ї, опікуни, патронатні вихователі дітей-сиріт та люди з інвалідністю І і ІІ груп.

Щоб отримати допомогу за програмою «єВідновлення»:

  • Повідомте про пошкоджене майно у програмі «Дія». Якщо це зробили раніше, повторно не потрібно.
  • Відкрийте спеціалізований рахунок «єВідновлення» в одному з банків-учасників програми. Зробити це можна у банківському додатку, фізичному відділенні або у процесі подання заяви у додатку «Дія». Наразі до програми підключено такі банки: «Ощадбанк», «Монобанк», «ПриватБанк», «Сенс Банк», «А-Банк», «ПУМБ». Список банків-партнерів поповнюватиметься.
  • Заповніть заяву про допомогу через програму «Дія». Вкажіть пільгову категорію, контактні дані та рахунок для виплати, а також чи робили ви ремонт.
  • «Дія» автоматично оформить заяву. Перевірте її та відправте в обробку.

Якщо житло має співвласників, вони повинні погодитися на участь у програмі.

Після обробки заяви місцева влада надішле комісію, яка проведе обстеження пошкодженого майна, зафіксує руйнування та визначить суму компенсації. Після перевірки рішення буде внесено до Реєстру пошкодженого та зруйнованого майна.

Згодом власники пошкодженого житла отримають підтвердження та кошти на карту. Їх слід використати протягом 12 місяців з дня отримання.

Читайте также  Чи зростатимуть тарифи цієї зими: відповідь Шмигаля

Програма «єВідновлення» доступна лише для українців, чиї будинки були пошкоджені внаслідок бойових дій. Для тих, чиї будинки повністю зруйновані та не підлягають відновленню, уряд розробляє іншу програму компенсації.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *