СУСПІЛЬСТВО

СБУ викрила схему виманювання грошей «для ЗСУ»

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили злочинну організацію, яка займалася виманюванням грошей у підприємців під виглядом допомоги ЗСУ.

Про це 1 березня повідомила пресслужба відомства.

Зазначається, що схему вдалося ліквідувати під час серії спецоперацій СБУ та Нацполіції у Києві, Дніпрі та Херсонській області.

«Злочинну схему організував громадянин однієї з країн Центральної Азії, який перебуває на тимчасово окупованій частині Луганщини. До протиправної діяльності він залучив ще дев’ятьох подільників зі столичного регіону та півдня України», — уточнили в СБУ.

Зловмисники розсилали керівникам компаній фейкові листи від імені голів обласних, міських та районних військових адміністрацій, у яких просили перерахувати для ЗСУ від 20 до 100 тисяч гривень.

Потім шахраї переказували гроші на власні банківські реквізити або знімали в банкоматах у різних регіонах України. За даними слідства, їм вдалося привласнити понад три мільйони гривень.

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів були виявлені чернові записи та мобільні телефони з доказами махінацій. Також вилучено десятки банківських карток.

«Наразі затримано п’ятьох учасників схеми. Вживаються комплексні заходи щодо притягнення до відповідальності інших шахраїв та організатора, який ховається на тимчасово окупованій частині сходу України», — наголосили у спецслужбі.

Всім десятьом фігурантам справи повідомили про підозру у створенні, керівництві злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також про участь у ній (ч. 1, 2 ст. 255 КК України) та у шахрайстві, скоєному злочинною організацією (ч. 4 ст. 28 та ч. 4 ст. 190 КК України).

Вирішується питання про обрання затриманим запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Джерело

Читайте также  ПЕРЕЛІК ВАКАНТНИХ ПОСАД, НАЯВНІ В М.ЮЖНОУКРАЇНСЬКУ СТАНОМ НА 08.01.2024

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *