Надежда АнтоненкоПОЛІТИКАСУСПІЛЬСТВО

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ 2021 — Форум. Миколаївська область. «Зупинити не можна продовжити. Де поставити кому в децентралізації?»

З метою фахового самовдосконалення до онлайн дискусії – Форуму долучилась й наша ГО « НеZалежна Платформа Миколаївщини «, а саме Антоненко Надія, голова.

Організатор Форуму: Громадський Центр @gromcenter

Модератор — #SolontayOleksandrСолонтай Олександр

Забігаючи наперед :

Відкритість та Прозорість вирішення питань під час дискусій від пана Олександра – Це дійсно « дорогого коштує»

Саме за це Велика Подяка – Бо лише таким чином можливо відновити Довіру до Децентралізації та почати рухатись у відповідному руслі .

Вам РЕСПЕКТ пан Солонтай !


Проблеми та перспективи децентралізації.

Метою було:

 — розмова про реформу, про проблеми з якими доводиться стикатись, без прикрас і недосказаного. Відверто, як цього вимагає час.

Форум був гострим, але при тому з пошуком відповідей, що і кому робити, щоб децентралізація була справжньою та ефективною!

Пропонувалось розглянути підсумки та майбутнє децентралізації,  також обговорили:

* Ситуацію в Миколаївській області;

* Ініціативи Президента України 2021 року, щодо змін до Конституції України та Конгресу місцевих та регіональних влад;

* Нові правила самоврядування, новий закон, чи Муніципальний кодекс?

* Актуальні законопроекти на розгляді Верховної Ради, що сприяє або суперечить децентралізації?

* Cитуацію на місцях після адміністративно-територіальної реформи?

* Чи стануть наші громади спроможними?

 

Підсумки форуму та пропозиції будуть надіслані ключовим особам, які ухвалюють рішення, в тому числі Президенту, Кабінету Міністрів та Верховній Раді України, а також міжнародним організаціям та проектам, які здійснюють супровід та підтримку реформ.

Форуми відбуваються в кожному регіоні на базі zoom-платформи.

Solontay Oleksandr / Солонтай Олександр

@solontay.oleksandr   Експерт з політики та місцевого розвитку

Підключення:

https://us02web.zoom.us/j/82945495864

Місцева громада (лат. Localis — конкретне місце, розташоване на ширшому просторі) — це громада, що населяє дану окрему територію з відносно невеликою площею. Це може бути, наприклад: парафія, село чи житловий масив, у якому в громаді існують міцні зв’язки, що випливають із загальних потреб та інтересів, а також з почуття укоріненості та належності до місця

Читайте также  В районе Николаева ВСУ уничтожили вражеский самолет, - Гончаренко

На основі слів Павла Старости можна зробити висновок, що місцеву громаду слід визначати, використовуючи три основні аспекти: просторовий (територіальний), соціальний (мережа стосунків, зв’язків) та психосоціальний (місцева ідентичність). При побудові свого визначення Староста стверджує, що місцева громада: «… тип соціально-просторової структури, що складається географічно, збираючи людей, що проживають у певному місці, створюючи системи зв’язків для вирішення існуючих місцевих проблем та забезпечення психологічне ототожнення населення з місцем його існування «(Б. Старост 1995: 30–32)

Дякуємо за можливість не тільки Чути, але й бути Почутими !

Наталія Отенко :

 « Потік інформації в межах кожної громади є відповідним. Інструменти для зв’язку можуть бути конкретними, наприклад, місцеві газети, телебачення, інтернет-форуми та дошки оголошень. Люди (сусіди, місцева влада), які генерують інформацію про поточні події, також можуть бути важливими. Добре обізнані жителі мають велику цінність для демократії. «

 

Алла Воробйова:

« депутатів врятує законопроект 3381Д про внесення змін до Кодексу України про адміністративних правопорушень щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог депутата місцевої ради «

 Tamara Kirian : 

«щоб громада не була формальна. необхідно залучати до процесу управління вмотивовану частину соціуму: представників громадських організацій, патріотів, громадських діячів, експертне середовище, створювати ОСН, домагатися онлайн трансляцій засідань комісій, сесій і громадськості бути присутніми  на цих засіданнях.»

 Ірина Каландирець: 

«Я не втомлююся цитувати в нашій Шполянській міській громаді, що на Черкащині, рядки з повісті Івана Франка «Захар Беркут». Голова громади Захар Беркут звертається до тухольців з такими словами: «Батьки і браття! Ми побідили нашим громадським ладом, нашою згодою і дружністю. Уважайте добре на се! Доки будете жити в громадськім порядку, дружно держатися купи, незломно стояти всі за одного, а один за всіх, доти ніяка ворожа сила не побідить вас».

Читайте также  Наявність у торговельній мережі м. Южноукраїнська продуктів харчування, води бутильованої та товарів першої необхідності

Культура Децентралізації — це не лише цінності, а й вміння відмовитися від безкультурності заради спільних цілей

Головне, щоб Громада була Цінність, а не проєкт!

Чи висновок чи парадокс: люди стають локомотивом зрушень і тиснуть на голову. Іколи виходить.

P.S  Вилка розбіжності+не фаховий підхід посадовців. Це мала ремарка про «нашу» децентралізацію.

#КультурнаМедійнаОсвіта #Децентралізація

Створюємо Прозору Миколаївщину Разом)

#ДемократичнаДержава

ДАЛІ БУДЕ  . .

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *